2040 Budaörs, Bolyai János utca 23. épület (BITEP)

Blog

Tervezési koncepció

Saint-Gobain Magyarország Kft „Ügyfélfogadó és recepciós tér”

A Saint-Gobain világelső az épített környezet kialakításában és az építőipar piacán. Saját tervezésű és gyártású építőanyagai és nagy-teljesítményű anyagai valódi innovatív megoldásokat nyújtanak a gazdasági növekedés, az energiahatékonyság és a környezetvédelem egyre komolyabb kihívásaira.

A Saint-Gobain Magyarország Kft. vezető hazai cégcsoport mely olyan neves márkákat foglal egy szervezetbe, mint a Weber, Isover, Rigips, Ecophone, PAM, Norton, Vetrotech, Winter, Adfors, Flexovit.

Korábban megosztottan működött a cég, egy Budapesti irodában, valamint Pilis hegység egy elvarázsolt völgyében, Pilisvörösváron, ahol a logisztikai központ, a fejlesztés, valamint a back-office kapott helyet.

Nagyon nehéz volt a két telephely közötti közös munka, a kapcsolattartás, ezért 2019-ban a cég vezetése úgy döntött, hogy egységesen a pilisvörösvári, gyönyörű fenyvessel, és a régi bányával övezett telephelyükön kapjon helyet minden részlege.

Az új központ, a cég hírneve megkívánta, hogy egy nagyon elegáns tér fogadja mind a dolgozókat, mind pedig az oda látogató partnereket, ügyfeleket.

2020 nyarán a Lagom WS Kft. felkérést kapott a recepciós és fogadó tér megtervezésére és kivitelezésére.

Saint-Gobain Magyarország Kft vezérigazgatója, Piros Attila, valamint Szentesi Mária műszaki és rendszerfejlesztési vezető voltak, akik segítették a tervezési munkát, az anyagok, a színek kiválasztását.

Amikor az adott területet megkaptam akkor már az átalakítás egy része megtörtént. Adva voltak a fehér falak, a szürke ajtók, a fényesre felcsiszolt kis méretű lapokból lerakott márvány padló, a beépített LED paneles világítás és az aula nagy belmagassága. Az elektromos hálózaton, világításon és a gépészeten sem lehetett változtatni.

A teret összesen két radiátor fűtötte be, melyek közül a legnagyobb útban volt a koncepció szempontjából. Egyedi, a pultba beépített elektromos fűtőpanelekkel lehetett csak megoldani a munkaállomásokban dolgozó hölgyek komfortérzetét, mivel a beépített szekrény mögött lévő radiátort nem lehetett áthelyezni, és nem lehetett a fűtést korszerűsíteni.

Ezen hideg színekhez, felületekhez kellett úgy igazodni, hogy nem használhattam fa felületeket, melyek lágyították, tompították volna a tér hidegségét, ridegségét.

Mivel a cég arculata, logója íves formákkal, több élénk szín átmenetével ábrázolja a cég nevét ezért nem használhattam további színeket, színes felületeket.

Megbízóink a pult anyagának az általam ajánlott Corian anyagot választották mely 1967 óta van jelen a bútorgyártásban. Ez a fantasztikus anyag jelentette a koncepció egyik pillérét.

A Corian szabadon formálható, alakítható, színezhető, sablonozható, antibakteriális, nagy szilárdságú anyag, mely láthatatlan illesztések révén végtelenített felületet képez.

Corian-ból készült a recepciós pult és a pult mögötti beépített szekrény frontjai.

A második pillér a szürke szín, mely a beltéri ajtók színe volt. Második anyagnak a nemesacélt választottam, mely a matt pulthoz és a fényes padlóhoz jól illeszkedett. Acél felületek megjelentek a pult lábazati részén, a beépített szekrényen, függőleges irányban, melyet beépített LED világítást is kiemelt.

Ezen függőleges elemek így növelték az adott terület alacsony belmagasságát.

Az acél megjelenik a fehér falakon is, egyedi dekorációs elemként, ferdén a falra rögzített rudak formájában, melyek ferdén, ritmusosan lettek rögzítve.

A harmadik pillér a beépített LED világítások, melyek kiemelik az alkalmazott anyagok szépségét, és hangulatot adnak a térnek.

A negyedik pillér, amely igazán varázslatossá teszi a teret és melegséget, lágyságot ad a térnek a tartósított, gondozásmentes növény fal, mely keretezi a pult mögött lévő beépített szekrényt.

A Saint-Gobain színes logójának gyönyörű hátteret biztosít az acél elemekkel keretezett Corian front.

Az ötödik pillér pedig a Saint-Gobain színekben legyártatott, gyönyörű íves formájú textil kanapé és fotelek, valamint a hanggátlást elősegítő, ECOPHONE akusztikai panelekre nyomtatott referencia képek, melyek saját megvilágítást kaptak.

A Saint-Gobain világszínvonalához méltó tér fogadja az itt dolgozókat, az ide látogatókat.

A project különlegessége számomra még abban volt, hogy nem csak a tervezés, de a kivitelezés lebonyolítása is az én feladatom volt. Project manager-ként az első gondolattól, a tervezésen, a kivitelezés teljes lebonyolításán át az átadásig minden mozzanat az én munkám eredményeként jött létre.

Nagy megtiszteltetés volt számomra ez a felkérés, és szakmai elismerés a Megbízók elégedettsége!

A legnagyobb kihívás

A Saint-Gobain Magyarország Kft „Ügyfélfogadó és recepciós tér” tervezése kapcsán

A fenti project kapcsán több tervezői kihívással kerültem szembe.

Amikor a megbízást megkaptam, akkor már az átalakítás egy része megtörtént. Fehérre festett falak, a szürke ajtók, a fényesre felcsiszolt kis méretű lapokból lerakott, kicsit ódivatú, de elegáns márvány padló, a beépített LED paneles világítás és az aula nagy belmagassága. Az elektromos hálózaton, a világításon és a gépészeten nem lehetett változtatni.

A tér egyedi formája, a térből nyíló tárgyalók, a közösségi konyha, az irodák felé vezető átjáró, maga a főbejárat állandó, mozgást jelentett. Több közlekedési útvonal keresztezte egymást. Az első emeleten lévő, körben elhelyezkedő folyosó is befolyásolta a tér kihasználhatóságát.

Alapos átgondolást igényelt a tér szervezése.

Ezen hideg színekhez, felületekhez kellett úgy igazodni, hogy nem használhattam fa felületeket, melyek lágyították, tompították volna a tér hidegségét, ridegségét.

A pult anyagának a Corian-t választottuk, mely szárnyakat adott a fantáziámnak. A Corian szabadon formálható, melegítéssel alakítható, illesztésmentesen toldható, lehet akár íves, vagy szögletes. Egyedi 3D formákat lehet létrehozni belőle.

lajti-andrea-portre
Lajti Andrea

BELSŐÉPÍTÉSZETI TERVEZŐ – LAGOM WS KFT.

A tér másik adottsága a szürke beltéri ajtók voltak melyekhez nemesacél felületeket választottam, mely a matt pulthoz és a fényes padlóhoz jól illeszkedett. A fehérre festett falaknak ritmikus, ferdén felhelyezett acélrudakkal adtam játékosságot és eleganciát. Egyes elemek felnyúltak egészen 6 méter magasságig.

A fényes, hideg felületek ellenpólusát a pult háta mögötti tér két oldalára tervezett tartósított, gondozásmentes növény fal jelentette, mely melegséggel, természetességgel és színnel töltötte meg a teret.

A másik ellenpólust maga a Saint-Gobain színes logója, ezen színekben legyártatott, gyönyörű íves formájú textil kanapé és fotelek, valamint a hanggátlást elősegítő, ECOPHONE akusztikai panelekre nyomtatott referencia képek jelentették.

A belsőépítészet egyik fontos eleme a fény, az anyagok, felületek fénnyel való kiemelése. A beépített LED világítás igazán exkluzív megjelentést biztosít a térnek.

Nagyon érdekes és izgalmas tervezési folyamat volt számomra! Megtisztelő volt egy ilyen világszínvonalú cég elvárásainak megfelelni!

Különleges anyagok és felületek

Milyen különleges anyagok, felületek jelentek meg a belsőépítészetben az utóbbi időben? Mely anyagokat használod a leszívesebben?

A belsőépítészetben sok irányzat van jelen.

A hideg-meleg burkolatokban, az asztalosipari termékekben az „olyan mint ha” felületképzési technikák kerültek előtérbe. A gyártók olyan felületeket, mintákat hoznak létre a termékeiken, melyek sokszor megszólalásig hasonlítanak az eredeti anyagokra. Lassan egy évtizede hódítanak a fa, beton hatású kerámia burkolatok. A márvány hatású lapok pedig az utóbbi évek „sláger” termékei.

A bútorlap gyártók olyan strukturált, laminált felületeket alkotnak, melyeknek a tapintása is a fához hasonlít. De lehet fém, kő, beton, textil hatású felületekkel is találkozni.

A meleg burkolatok világában megjent a Vinyl burkolat mely szintén korlátlan lehetőségeket nyújt, közületi felhasználásban is.

Ezen anyagok alkalmazása, végtelen lehetőségeket nyújt, sok esetben sokkal ellenállóbb felületekkel, mint az „igazi” anyagok, és sokkal költséghatékonyabban.

A másik irányzat az eredeti anyag átformálása, innovatív felületre történő laminálása.

Ilyenek például a kőfurnér lapok, melyek műgyanta alapra „ragasztott” igazi kőfelületek, vagy a beton bútorlapok, ahol egy laminált bútorlapra felkenik, vagy sablonba öntik a betont, csiszolják, kezelik a felületét és a végeredmény egy beton ajtófront, vagy akár egy munkapult lesz.

A technológia fejlődésével olyan innovatív anyagokat fejlesztenek ki, mint a Corian, vagy a kőkompozit anyagok, melyek egyedi íves vagy szögletes, 2D és 3D formák létrehozását teszik lehetővé, végtelen, illesztésmentes felületekkel. Nagy előnyük, hogy nagyon ellenállóak, tartósak, és javíthatóak.

A tervezők nagy része, ahogy én is továbbra is visszanyúl természethez, a természetes anyagok alkalmazásához.

Szerelmese vagyok a fának, a köveknek, a növényeknek, a természet alkotta felületeknek. Az acél, a corten, az üveg, a papír és a természetes textilek is megjelennek a munkáimban.

A természetes anyagok tulajdonságai sok esetben korlátokat jelenthetnek a felhasználásukban, speciális ápolási technológiákat, odafigyelést igényelnek a felhasználóktól, és nagyon költségesek mivel egyre kevesebb áll rendelkezésünkre belőlük.

Ennek ellenére, az elegáns enteriőrökben, terekben ragaszkodnak a természetes anyagok megjelenéséhez, mivel a természet utánozhatatlan!

Mi is az a Corian?

Fantasztikus, innovatív termék, melyben a szépség, a páratlan felhasználási lehetőség és a nagy ellenállóság egyesül. Összehasonlíthatatlan, egyediséget kölcsönöz a térnek.

A Corian rendkívül szilárd, nem porózus, homogén felületű anyag, mely egyharmad rész akril gyantából, kétharmad rész ásványi anyagokból áll.  A legfőbb ásványi anyaga azonos azzal az érc fajtával, amelyből az alumínium is készül.

Felhasználási területei szinte végtelenek, hiszen mind beltérben, mind kültérben alkalmazhatóak.

Helyet kaphat mind a privát otthonok konyháiban, egyedi bútoraiban, fürdőszobáiban, de ugyanúgy közkedvelt az irodai környezetben a jól formálhatósága, „végtelen” toldhatósága, javíthatósága miatt. Előszeretettel alkalmazzák a szállodaiparban, repülőtereken is, szilárdsága, tartóssága, helyszíni javíthatósága és szépsége miatt, sőt, még az egészségügyi terekben is – antibakteriális tulajdonsága révén.

Nem mérgező anyag. Normális hőmérsékleten nem bocsát ki gázokat. Égéskor szén-dioxidot ereszt ki, keletkező füstje világos és nem tartalmaz halogén gázokat.

Építészek, belsőépítészek, tervezők nagy előszeretettel alkalmazzák, hiszen szinte bármilyen formát létre lehet hozni belőle, nagyon elegáns, egyedi eleme lesz az adott térnek. Speciális megmunkálást igényel, ezért erre szakosodott mesterek munkáját igényli.

  • Szabadon alakítható, csak a fantázia szab határt az alkalmazott formáknak (hőkezeléssel alakítható, sablonozható) – 2D és 3D formák is kialakíthatóak belőle.
  • A csiszolás finomságától függően lehet fényes és matt felületeket létrehozni.
  • Tetszőlegesen színezhető, az anyag teljes vastagságában.
  • A fához hasonlatosan megmunkálható (asztalosiparban elterjedt eszközök segítségével).
  • Léteznek áttetsző anyagok is a világosabb színekben, 6 mm vastagságban (a fény gyönyörűen kiadja az anyag több dimenzióját).
  • Ellenálló, tartós (ellenáll az UV sugárzásnak).
  • Nagy szilárdságú (a színek, minták az anyag teljes vastagságában jelen vannak, ezáltal javítható, nem látszik a kopás).
  • Nem látszó illesztések (speciális ragasztóval és ragasztási technikával végtelen, látszó illesztés nélküli felületeket hozhatunk létre, helyszíni illesztéssel).
  • Higiénikus (nem porózus szerkezetű, ezért nem tud a baktérium, por, penész, egyéb szennyeződés megülni a rétegeiben).
  • Javítható (felcsiszolható, helyreállítható).

Felhasználásában kizárólag a költségek szabhatnak határt, mind az alapanyag, mind pedig a speciális megmunkálás költségei révén.